Vorige | Volgende

Grootestraat 13 Batenburg

Vraagprijs € 400.000 k.k.

Neem contact met ons op

0487-518930

info@delorijnmakelaars.nl

Omschrijving

Unieke kans om Rijksmonument ‘Die Mvnte’, te Batenburg, te kopen!

Doordat er in deze woning met een oppervlakte van meer dan 200 vierkante meter, in het verleden koeien, geiten en kippen werden gehouden, wordt hij in sommige bronnen ten onrechte als ‘stadsboerderij’ bestempeld. Hierdoor wordt de rijke geschiedenis van dit prestigieuze pand geen eer aangedaan. Wie zich verder verdiept in de historie van ‘Die Mvnte’ (in de literatuur), zal namelijk ontdekken dat hier de muntslag van één van de mooiste en kleinste middeleeuwse stadjes heeft plaatsgevonden. Er is wel eens getwijfeld over deze toeschrijving, met name omdat de (originele) middeleeuwse gevelsteen met opschrift: ‘Die Mvnte’ (De Munt) zou zijn verplaatst, maar dit kwam waarschijnlijk doordat hij lange tijd schuil ging onder de later aangebrachte witte pleisterlaag en men hem pas later bij het vervangen van het pleisterwerk naar buiten heeft verplaatst. Op een oude kadastrale kaart wordt alle twijfel weggenomen, doordat er bij de achtertuin: ‘Hof van die Mvnte’ (Tuin van de Munt) is te lezen.

Deze woning van vermoedelijk nog van vóór 1600, is bij uitstek geschikt voor mensen die van een ‘woning met karakter’ houden en die er tevens niet voor terugdeinzen om het pand verder te moderniseren (kluswoning). Deze woning is daarentegen ‘naar ons idee’ niet geschikt voor mensen, die houden van strakke kubistische huizen, met ‘domotica’, kookeilanden, ‘softclose’ en Quookers. Dit fantastische pand verdient het ook om te worden gekocht door een echte liefhebber, dus die ervan houdt zoals het is en die het graag zo origineel mogelijk door wenst te geven aan de volgende generatie, want er is al zoveel verdwenen in ons volgebouwde moderne land.

De ligging is binnen het oude stadje vrij uniek en mag met recht een A-locatie worden genoemd. De ligging is als volgt:
Het kavel links (Westkant) van de woning is onbebouwd, althans, de hierop gebouwde fraaie kosterswoning is ver naar achter toe gelegen (voorbij de achtertuin) naast de kerk. De grote monumentale kastanjeboom, die zich aan de Westkant naast De Munt bevindt levert, gezien door de zijramen, schilderachtige doorkijkjes op. Naast de woning bevindt zich een smalle oprit, waar evengoed twee auto’s achter elkaar kunnen worden geparkeerd en de parkeerplek aan de voorkant wordt als ongeschreven regel vrijwel altijd vrij gehouden door de andere bewoners van de straat. De achtertuin ligt op een paar flinke stappen afstand van de middeleeuwse Sint Victor-kerk, die als een populaire bezienswaardigheid te boek staat. Direct achter de tuin staat nóg een monumentale oude boom: een beuk, die een deel van het jaar bordeauxrode bladeren heeft en waar je vanaf de tuin vol zicht op hebt. Door de diepte van de tuin (ca.20 meter) en de ligging op het Noorden is er overdag bij mooi weer overigens altijd wel ergens ‘zon’ in de tuin, maar de achterkant van het huis blijft in de middag in de ‘schaduw’, waardoor het binnen lekker koel blijft. De Munt is vrijstaand, maar doordat een onverlaat ooit het hek dat aan de oostzijde de smalle doorgang afsloot voor ongenode gasten, heeft vervangen door ‘secundair’ metselwerk (om katten te weren), lijkt dit bijgebouw vanaf de straat ten onrechte bij De Munt te behoren. In overleg met de buren kan deze aanpassing wellicht weer eenvoudig ongedaan worden gemaakt, alwaar de welstandscommissie /monumentenzorg ongetwijfeld positief tegenover zal staan.

De woning die nu ca. 13 meter lang is, is oorspronkelijk ongeveer 6 meter langer geweest en alleen de zijmuur aan de Oostzijde herinnert hier nog aan, maar tijdens graafwerk bleek ook de oude plavuizenvloer nog in de grond aanwezig te zijn. We vermoeden dat dit achterste deel van het huis in de periode 1568-1648, tijdens een bombardement, waarbij ook de St. Victorkerk deels is weggebombardeerd, is getroffen. Bij de wederopbouw is dit deel niet meer herbouwd, maar zijn wel alle muren door het plaatsen van extra muren geconsolideerd. Het is niet uitgesloten dat er een bouwvergunning zou kunnen worden aangevraagd voor de wederopbouw van dit achterste deel van de woning.

De afgelopen jaren is er met veel aandacht en passie aan het huis geklust. De binnenmuren en plafonds zijn ontdaan van alle moderne en slechte oude materialen en de drie meter hoge balkenplafonds en het metselwerk zijn weer in het zicht gebracht. Deels zijn nog de originele balken uit 1550-1600 aanwezig. De overige vergane balken zijn in 2001, nadat het dak er deels doorheen was gevallen, door nieuwe functionele grenen balken vervangen. Ook is toen het dak volledig vernieuwd door gebruikmaking van bestaande en nieuwe elementen, geheel onder toezicht van Monumentenzorg. De gehele renovatie kostte destijds tegen de €250.000. Het verwerkte hout is nog steeds als nieuw, maar begint al een klein beetje patina te krijgen. De spanten zijn op één na authentiek en verkeren gezien de ouderdom in een goede staat.
Een aanzienlijk deel van het metselwerk is opnieuw gevoegd en hierbij is rekening gehouden met restanten van eerdere bouwfases, wat een de muren een nostalgische uitstraling geeft en wat veel zegt over de bouwhistorie. Tevens zijn, in overleg met de welstandscommissie, een aantal oude elementen teruggebracht (in ere hersteld), zoals een antiek raam (16e eeuw) dat net als het origineel in de oorspronkelijke raamopening tussen de beide voorkamers is geplaats en een gereconstrueerd bovenlicht dat op de oorspronkelijke plek tussen de eetkamer (keuken) en de deel (woonkamer) is aangebracht.
De twee grootste kozijnen aan de voorkant zijn twee jaar geleden vervangen door massieve mahoniehouten kozijnen met aan de binnenzijde eikenhouten belegstukken. Boven deze ramen zijn zowel buiten als binnen lateien (steen, resp. antiek eiken) aangebracht. De meterkast is verplaatst naar een veiligere plek, aangezien hierdoor de toegangsdeur aan de zijkant niet helemaal open kon. De meterkast is in overleg met het energiebedrijf en met goedkeuring van de gemeente en de brandweer, verplaatst naar de achteringang. De groepenkast dient nog wel te worden gemoderniseerd. Alle afvoeren buiten zijn vervangen door PVC en binnen waren deze al vanaf omstreeks 2002 van PVC. Het houtwerk is houtwormvrij, maar er zijn wel wat ramen en kozijnen die geheel of gedeeltelijk vervangen dienen te worden (geen actieve houtworm).
De woning kent geen wanden van plaatmateriaal of betimmeringen hiermee en is dus asbestvrij.
Er is een snelle glasvezelinternet-verbinding aanwezig.
Deze woning is weliswaar een zogenaamde ‘kluswoning’, maar als de renovatie achter de rug is zal de waarde van het huis, als de huidige ontwikkeling op de huizenmarkt zich voortzet, de gemaakte kosten ruimschoots overschrijden. Bovendien is Batenburg erg in trek binnen de regio. Doordat de woning nog niet instap klaar is en de ‘bieden-vanaf-prijs’ hierop is afgestemd, ontstaat de mogelijkheid om tegen een relatief lage hypotheek, uiteindelijk toch vrij exclusief en prestigieus te wonen.

Omgeving:
Batenburg is een klein historisch stadje in het land van Maas en Waal en staat bekend om de mooie (witte) ‘Anton Pieck-huisjes’, zijn vele monumenten (24 stuks), de middeleeuwse kasteelruïne, de middeleeuwse St. Victor-kerk, de jachthaven, de ligging aan de Maas met zijn dijken en uiterwaarden en niet in de laatste plaats staat het fantastische stadje bekend om de aanwezigheid van ‘Die Mvnte’. Door de landelijke ligging heeft het stadje een rijke flora en fauna en is erg geliefd bij vogelaars en andere natuurliefhebbers. Verder beschikt Batenburg over een eigen basisschool, een dorpscafé/restaurant, een voetveer naar Demen (Noord-Brabant), een buurthuis, een kinderboerderij/hertenkamp, een voetbalclub. een tennisclub, een carnavalsvereniging en meerdere (buurt)verenigingen die diverse activiteiten organiseren zoals o.a.: Het (Batenburgse) stadsontbijt en de jaarlijkse Batenburgse dag, waarbij een ieder gezellig de braderie met zijn 150 kraampjes af kan struinen of diverse demonstraties bij kan wonen, waarbij oude en middeleeuwse ambachten in de praktijk worden gebracht.

Batenburg staat door middel van dijkwegen in verbinding met Appeltern en Niftrik, maar tevens zijn er ook binnendoor-wegen tussen de akkers en boomgaarden naar Bergharen, Hernen en Horssen. Met de auto bent u binnen tien minuten op de snelweg (A50) en binnen 15 minuten op de A15 en de A73. Tevens bent u in een kwartier in Nijmegen, Tiel en Wijchen-centrum.
Dichtstbijzijnde winkels: Wijchen, Druten, Beneden-Leeuwen op minder dan een kwartier met de auto.

Kenmerken

Overdracht

Aanvaarding
in overleg

Bouw

Soort woning
eengezinswoning
Type woning
vrijstaande woning
Soort bouw
bestaande bouw
Bouwjaar
tot 1906
In aanbouw
nee
Bouwperiode
tot 1906

Details

Voorzieningen
dakraam, glasvezel kabel
Ligging
aan rustige weg
Permanente bewoning
ja
Daktype
zadeldak
Dakmateriaal
pannen

Bijzonderheden

Bijzonderheden
beschermd stads of dorpsgezicht, kluswoning, monument, monumentaal pand

Oppervlakten en inhoud

Woonoppervlakte
190 m²
Perceel
390 m²
Inhoud
826 m³

Indeling

Aantal kamers
4
Aantal slaapkamers
3
Aantal etages
2
Aantal badkamers
1
Badkamervoorzieningen
douche, wastafel
Keuken type
dichte keuken

Isolatie en verwarming

Isolatievormen
geen isolatie, geen spouw
Soort verwarming
elektrische verwarming, mogelijkheid voor open haard
Warmwater installatie
geiser eigendom

Kadastrale gegevens

Kadastrale aanduiding
Batenburg D 103
Oppervlakte
390 m²
Eigendomssituatie
volle eigendom

Buitenruimte

Tuintype(n)
achtertuin, zijtuin
Hoofdtuin type
achtertuin
Hoofdtuin oppervlakte
210 m²
Hoofdtuin achterom
nee
Ligging hoofdtuin
noordoost
Totale oppervlakte
210 m²

Garage

Garagesoorten
geen garage

Parkeergelegenheid

Faciliteit
op eigen terrein, openbaar parkeren
Capaciteit parkeren
2

Omschrijving

Unieke kans om Rijksmonument ‘Die Mvnte’, te Batenburg, te kopen!

Doordat er in deze woning met een oppervlakte van meer dan 200 vierkante meter, in het verleden koeien, geiten en kippen werden gehouden, wordt hij in sommige bronnen ten onrechte als ‘stadsboerderij’ bestempeld. Hierdoor wordt de rijke geschiedenis van dit prestigieuze pand geen eer aangedaan. Wie zich verder verdiept in de historie van ‘Die Mvnte’ (in de literatuur), zal namelijk ontdekken dat hier de muntslag van één van de mooiste en kleinste middeleeuwse stadjes heeft plaatsgevonden. Er is wel eens getwijfeld over deze toeschrijving, met name omdat de (originele) middeleeuwse gevelsteen met opschrift: ‘Die Mvnte’ (De Munt) zou zijn verplaatst, maar dit kwam waarschijnlijk doordat hij lange tijd schuil ging onder de later aangebrachte witte pleisterlaag en men hem pas later bij het vervangen van het pleisterwerk naar buiten heeft verplaatst. Op een oude kadastrale kaart wordt alle twijfel weggenomen, doordat er bij de achtertuin: ‘Hof van die Mvnte’ (Tuin van de Munt) is te lezen.

Deze woning van vermoedelijk nog van vóór 1600, is bij uitstek geschikt voor mensen die van een ‘woning met karakter’ houden en die er tevens niet voor terugdeinzen om het pand verder te moderniseren (kluswoning). Deze woning is daarentegen ‘naar ons idee’ niet geschikt voor mensen, die houden van strakke kubistische huizen, met ‘domotica’, kookeilanden, ‘softclose’ en Quookers. Dit fantastische pand verdient het ook om te worden gekocht door een echte liefhebber, dus die ervan houdt zoals het is en die het graag zo origineel mogelijk door wenst te geven aan de volgende generatie, want er is al zoveel verdwenen in ons volgebouwde moderne land.

De ligging is binnen het oude stadje vrij uniek en mag met recht een A-locatie worden genoemd. De ligging is als volgt:
Het kavel links (Westkant) van de woning is onbebouwd, althans, de hierop gebouwde fraaie kosterswoning is ver naar achter toe gelegen (voorbij de achtertuin) naast de kerk. De grote monumentale kastanjeboom, die zich aan de Westkant naast De Munt bevindt levert, gezien door de zijramen, schilderachtige doorkijkjes op. Naast de woning bevindt zich een smalle oprit, waar evengoed twee auto’s achter elkaar kunnen worden geparkeerd en de parkeerplek aan de voorkant wordt als ongeschreven regel vrijwel altijd vrij gehouden door de andere bewoners van de straat. De achtertuin ligt op een paar flinke stappen afstand van de middeleeuwse Sint Victor-kerk, die als een populaire bezienswaardigheid te boek staat. Direct achter de tuin staat nóg een monumentale oude boom: een beuk, die een deel van het jaar bordeauxrode bladeren heeft en waar je vanaf de tuin vol zicht op hebt. Door de diepte van de tuin (ca.20 meter) en de ligging op het Noorden is er overdag bij mooi weer overigens altijd wel ergens ‘zon’ in de tuin, maar de achterkant van het huis blijft in de middag in de ‘schaduw’, waardoor het binnen lekker koel blijft. De Munt is vrijstaand, maar doordat een onverlaat ooit het hek dat aan de oostzijde de smalle doorgang afsloot voor ongenode gasten, heeft vervangen door ‘secundair’ metselwerk (om katten te weren), lijkt dit bijgebouw vanaf de straat ten onrechte bij De Munt te behoren. In overleg met de buren kan deze aanpassing wellicht weer eenvoudig ongedaan worden gemaakt, alwaar de welstandscommissie /monumentenzorg ongetwijfeld positief tegenover zal staan.

De woning die nu ca. 13 meter lang is, is oorspronkelijk ongeveer 6 meter langer geweest en alleen de zijmuur aan de Oostzijde herinnert hier nog aan, maar tijdens graafwerk bleek ook de oude plavuizenvloer nog in de grond aanwezig te zijn. We vermoeden dat dit achterste deel van het huis in de periode 1568-1648, tijdens een bombardement, waarbij ook de St. Victorkerk deels is weggebombardeerd, is getroffen. Bij de wederopbouw is dit deel niet meer herbouwd, maar zijn wel alle muren door het plaatsen van extra muren geconsolideerd. Het is niet uitgesloten dat er een bouwvergunning zou kunnen worden aangevraagd voor de wederopbouw van dit achterste deel van de woning.

De afgelopen jaren is er met veel aandacht en passie aan het huis geklust. De binnenmuren en plafonds zijn ontdaan van alle moderne en slechte oude materialen en de drie meter hoge balkenplafonds en het metselwerk zijn weer in het zicht gebracht. Deels zijn nog de originele balken uit 1550-1600 aanwezig. De overige vergane balken zijn in 2001, nadat het dak er deels doorheen was gevallen, door nieuwe functionele grenen balken vervangen. Ook is toen het dak volledig vernieuwd door gebruikmaking van bestaande en nieuwe elementen, geheel onder toezicht van Monumentenzorg. De gehele renovatie kostte destijds tegen de €250.000. Het verwerkte hout is nog steeds als nieuw, maar begint al een klein beetje patina te krijgen. De spanten zijn op één na authentiek en verkeren gezien de ouderdom in een goede staat.
Een aanzienlijk deel van het metselwerk is opnieuw gevoegd en hierbij is rekening gehouden met restanten van eerdere bouwfases, wat een de muren een nostalgische uitstraling geeft en wat veel zegt over de bouwhistorie. Tevens zijn, in overleg met de welstandscommissie, een aantal oude elementen teruggebracht (in ere hersteld), zoals een antiek raam (16e eeuw) dat net als het origineel in de oorspronkelijke raamopening tussen de beide voorkamers is geplaats en een gereconstrueerd bovenlicht dat op de oorspronkelijke plek tussen de eetkamer (keuken) en de deel (woonkamer) is aangebracht.
De twee grootste kozijnen aan de voorkant zijn twee jaar geleden vervangen door massieve mahoniehouten kozijnen met aan de binnenzijde eikenhouten belegstukken. Boven deze ramen zijn zowel buiten als binnen lateien (steen, resp. antiek eiken) aangebracht. De meterkast is verplaatst naar een veiligere plek, aangezien hierdoor de toegangsdeur aan de zijkant niet helemaal open kon. De meterkast is in overleg met het energiebedrijf en met goedkeuring van de gemeente en de brandweer, verplaatst naar de achteringang. De groepenkast dient nog wel te worden gemoderniseerd. Alle afvoeren buiten zijn vervangen door PVC en binnen waren deze al vanaf omstreeks 2002 van PVC. Het houtwerk is houtwormvrij, maar er zijn wel wat ramen en kozijnen die geheel of gedeeltelijk vervangen dienen te worden (geen actieve houtworm).
De woning kent geen wanden van plaatmateriaal of betimmeringen hiermee en is dus asbestvrij.
Er is een snelle glasvezelinternet-verbinding aanwezig.
Deze woning is weliswaar een zogenaamde ‘kluswoning’, maar als de renovatie achter de rug is zal de waarde van het huis, als de huidige ontwikkeling op de huizenmarkt zich voortzet, de gemaakte kosten ruimschoots overschrijden. Bovendien is Batenburg erg in trek binnen de regio. Doordat de woning nog niet instap klaar is en de ‘bieden-vanaf-prijs’ hierop is afgestemd, ontstaat de mogelijkheid om tegen een relatief lage hypotheek, uiteindelijk toch vrij exclusief en prestigieus te wonen.

Omgeving:
Batenburg is een klein historisch stadje in het land van Maas en Waal en staat bekend om de mooie (witte) ‘Anton Pieck-huisjes’, zijn vele monumenten (24 stuks), de middeleeuwse kasteelruïne, de middeleeuwse St. Victor-kerk, de jachthaven, de ligging aan de Maas met zijn dijken en uiterwaarden en niet in de laatste plaats staat het fantastische stadje bekend om de aanwezigheid van ‘Die Mvnte’. Door de landelijke ligging heeft het stadje een rijke flora en fauna en is erg geliefd bij vogelaars en andere natuurliefhebbers. Verder beschikt Batenburg over een eigen basisschool, een dorpscafé/restaurant, een voetveer naar Demen (Noord-Brabant), een buurthuis, een kinderboerderij/hertenkamp, een voetbalclub. een tennisclub, een carnavalsvereniging en meerdere (buurt)verenigingen die diverse activiteiten organiseren zoals o.a.: Het (Batenburgse) stadsontbijt en de jaarlijkse Batenburgse dag, waarbij een ieder gezellig de braderie met zijn 150 kraampjes af kan struinen of diverse demonstraties bij kan wonen, waarbij oude en middeleeuwse ambachten in de praktijk worden gebracht.

Batenburg staat door middel van dijkwegen in verbinding met Appeltern en Niftrik, maar tevens zijn er ook binnendoor-wegen tussen de akkers en boomgaarden naar Bergharen, Hernen en Horssen. Met de auto bent u binnen tien minuten op de snelweg (A50) en binnen 15 minuten op de A15 en de A73. Tevens bent u in een kwartier in Nijmegen, Tiel en Wijchen-centrum.
Dichtstbijzijnde winkels: Wijchen, Druten, Beneden-Leeuwen op minder dan een kwartier met de auto.

Kenmerken

Overdracht

Aanvaarding
in overleg

Bouw

Soort woning
eengezinswoning
Type woning
vrijstaande woning
Soort bouw
bestaande bouw
Bouwjaar
tot 1906
In aanbouw
nee
Bouwperiode
tot 1906

Details

Voorzieningen
dakraam, glasvezel kabel
Ligging
aan rustige weg
Permanente bewoning
ja
Daktype
zadeldak
Dakmateriaal
pannen

Bijzonderheden

Bijzonderheden
beschermd stads of dorpsgezicht, kluswoning, monument, monumentaal pand

Oppervlakten en inhoud

Woonoppervlakte
190 m²
Perceel
390 m²
Inhoud
826 m³

Indeling

Aantal kamers
4
Aantal slaapkamers
3
Aantal etages
2
Aantal badkamers
1
Badkamervoorzieningen
douche, wastafel
Keuken type
dichte keuken

Isolatie en verwarming

Isolatievormen
geen isolatie, geen spouw
Soort verwarming
elektrische verwarming, mogelijkheid voor open haard
Warmwater installatie
geiser eigendom

Kadastrale gegevens

Kadastrale aanduiding
Batenburg D 103
Oppervlakte
390 m²
Eigendomssituatie
volle eigendom

Buitenruimte

Tuintype(n)
achtertuin, zijtuin
Hoofdtuin type
achtertuin
Hoofdtuin oppervlakte
210 m²
Hoofdtuin achterom
nee
Ligging hoofdtuin
noordoost
Totale oppervlakte
210 m²

Garage

Garagesoorten
geen garage

Parkeergelegenheid

Faciliteit
op eigen terrein, openbaar parkeren
Capaciteit parkeren
2

Foto's

Zie ook: Plattegronden

Plattegronden

Kaart Grootestraat 13 Batenburg

naar Grootestraat 13 Batenburg
Op 5 minuten loopafstand Op 5 minuten fietsafstand