Wat is het verschil tussen een taxatie en een vrijblijvende waardebepaling

Veel mensen verwarren een taxatie met een waardebepaling, maar er zit een groot verschil hierin! In dit artikel lichte we je graag toe wat het verschil is tussen een taxatie en een waardebepaling. Een taxatie en waardebepaling zijn allebei een middel om de waarde van onroerend goed te bepalen. Alleen zit hier een goed verschil in tussen het doel, proces en de nauwkeurigheid.

Taxatie

Een taxatie wordt meestal uitgevoerd wegens juridische, verzekerings- of financiële doeleinde. Voor het aanvragen van een hypotheeklening is een taxatierapport (vaak) verplicht. De uitvoering van een taxatie wordt gedaan door en onafhankelijke gecertificeerde taxateur. Tijdens een taxatie wordt er veel uitgebreider gekeken naar de woning dan bij een waardebepaling. Hieronder staan als voorbeeld een vijftal onderdelen van een taxatie:

  1. Meten van alle ruimtes.
  2. Bouwkwaliteit van de woning.
  3. Locatie van de woning en vergelijkbare woningen.
  4. Bestemmingsplan en juridische aspecten.
  5. Uitbrengen van een gevalideerde waarde.

Al met al is het taxatierapport dus een zeer uitgebreid en nauwkeurig rapport uitgebracht door een gecertificeerde taxateur. Het uitvoeren van een taxatie brengt ook kosten met zich mee. De kosten zijn per taxateur verschillend. Kijk voor mee informatie over taxaties op onze website.

Waardebepaling

Het doel van een waardebepaling is om een indicatie af te geven van de huidige marktwaarde van de woning. De makelaar geeft een waarde af en dat is dan vaak ook de vraagprijs wanneer de woning ook daadwerkelijk in de verkoop gaat. In tegenstelling tot een taxatie wordt een waardebepaling vaak uitgevoerd door een makelaar. De makelaar maakt op basis van zijn kennis en expertise een inschatting van de juiste waarde van de woning.

Tijdens een vrijblijvende waardebepaling loopt de makelaar een rondje door de woning. Zo krijgt de makelaar een indruk van de staat van de woning, maar ook van de indeling en de grootte. Er wordt bij een waardebepaling dan ook geen erkend rapport opgemaakt zoals wel gebeurt bij een taxatie. Dit komt doordat een taxatie een stuk uitgebreider is ten opzichte van een waardebepaling.

Bij De Lorijn is een waardebepaling geheel gratis en dus vrijblijvend. De makelaar komt graag bij jou thuis langs om een rondje door de woning te lopen en kennis te maken. Via het contactformulier kan je gratis een waardebepaling aanvragen!